Rietdekkersbedrijf Aaftink
Rietmolenstraat 7
7451 ET Holten
Tel: 0548 - 362135
Mobiel: 06-15151670
E-mail: info@rietdekkersbedrijfaaftink.nl
HOME.
Nieuwbouw.
Onderhoud.
Renovatie.
Tuinhuisjes.
Hooibergen.
Contact.
Copyright © AAA Reclame alle rechten voorbehouden.
Groot onderhoud

Elk rieten dak is, door weer en wind, onderhevig aan slijtage. Het dak wordt dunner en er kunnen slechte plekken ontstaan. Vooral kilgoten en bovenzijdes van dakkapellen zijn gevoelige plaatsen. Zeker een vlakke dakkapel is erg kwetsbaar en verdient dus extra aandacht.

Wanneer slechte plekken grondig reparatie behoeven of er moeten dikke lagen mos verwijderend worden spreken we van groot onderhoud.

Door achterstallig onderhoud kan het voorkomen dat er zich een dikke laag mos heeft gevormd op het dak. Door deze laag mechanisch te verwijderen komt het dak er weer vlak en schoon bij te liggen.

Na een grote onderhoudsbeurt ziet het rieten dak er weer netjes uit. Het dak kan (in meeste gevallen) nog jaren mee terwijl de kosten veel lager zijn dan een compleet nieuw dak!
Voor de opknapbeurt
Na de opknapbeurt
Jaarlijks onderhoud

Een gezond rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Om het rieten dak in optimale conditie te houden is het aan te raden één maal per jaar een inspectie te laten uitvoeren.
Bij zo’n inspectie wordt het dak op verschillende punten gecontroleerd. Eventueel voorkomende kleine gebreken kunnen dan ook direct verholpen worden.
Tijdens deze inspectie wordt het dak tegelijk gecontroleerd op de aangroei van alg en mos. Meer hierover kunt u lezen in het hoofdstuk: alg- en mosbestrijding.

Door deze inspectie regelmatig uit te voeren verklein je de kans op grote problemen aanzienlijk. Zo is het repareren van een klein gaatje, of een gescheurde voeg eigenlijk een kleinigheid.Wanneer je zo’n kleinigheid echter niet tijdig aanpakt zou het wel eens kunnen uitgroeien tot een veel grotere, en dus duurdere reparatie.
Laat het dak regelmatig inspecteren door de erkende rietdekker. Zo voorkom je onaangename verassingen en bespaar je kosten.


Heeft u vragen over onderhoud aan uw rieten dak, neem dan contact met ons op.
Geen jaarlijks onderhoud
Wel jaarlijks onderhoud
Alg- en mosbestrijding
Het lijkt er op dat rieten daken de laatse decenia steeds meer te lijden hebben van alg- en mosontwikkeling. Door verschillende factoren wordt de aangroei van deze organismen de laatse jaren bevorderd. We noemen de volgende oorzaken:
· De samenstelling van de lucht is anders dan 20 jaar geleden.
· Het riet is zachter dan ‘vroeger’.
· Er wordt vaker in een bosrijke omgeving gebouwd, waardoor het dak (te) veel in de schaduw ligt.
· In het ontwerp wordt te weinig rekening gehouden met de helling van het dak.
· Daken blijven (o.a. door bovenstaande factoren) te lang vochtig.

De aangroei van een te dikke laag mos, maar vooral alg heeft tot gevolg dat het dak niet voldoende kan drogen. Het blijft vooral in natte periodes te lang vochtig waardoor de kans bestaat dat er zich schimmels en zelfs paddestoelen gaan vormen in en op het dak. Deze schimmels leven vooral van celluose, één van de hoofdbestanddelen van de rietstengel.

Het bestrijden van alg en mos is relatief eenvoudig. Door het dak regelmatig in te spuiten met een mos en algendodend middel blijft het dak mooi schoon. Dit inspuiten is prima te combineren met een jaarlijkse controlebeurt van het rieten dak.

zwaar bealgd dak
Meer over het verwijderen van mos vindt u in het hoofdstuk groot onderhoud.

Niet elk alg en mosdodend middel is geschikt voor het rieten dak. Er zijn middelen op de markt die te agressief zijn en het riet kapot maken.
Meer weten over onderhoud en Alg- en/of mosbestrijding.
Klik hier
Een zwaar bealgd dak