Rietdekkersbedrijf Aaftink
Rietmolenstraat 7
7451 ET Holten
Tel: 0548 - 362135
Mobiel: 06-15151670
E-mail: info@rietdekkersbedrijfaaftink.nl
HOME.
Nieuwbouw.
Onderhoud.
Renovatie.
Tuinhuisjes.
Hooibergen.
Contact.
Copyright © AAA Reclame alle rechten voorbehouden.
Inleiding

U kent ze wel: de rieten daken met daarop een dikke laag mos of een glibberige laag algen, waaronder de wilgentenen of het bindmateriaal tevoorschijn komt. De eerste gedachte die bij u opkomt is: versleten, dus vervangen. Dat wordt een flinke investering!
Een dak waar het bindmateriaal tevoorschijn komt is volgens Riet Beheer nog lang niet versleten! Vanaf de kap gemeten zit het bindmateriaal op circa 17 centimeter, er is dus nog voldoende riet over om het dak te renoveren. De methode die wij toepassennoemt men doordekken. Een doorgedekt dak gaat circa tien tot vijftien jaar mee!
Onderstaand lichten wij aan de hand van een paar veel voorkomende vragen onze werkzaamheden toe:
Waarom doordekken en geen nieuw rieten dak?
Doordekken kent een aantal sterke voordelen ten opzichte van een nieuw rieten dak. Onderstaand deze voordelen op een rijtje:
·
Daken die 20 jaar en ouder zijn hebben zichzelf kwalitatief bewezen. Deze daken zijn kurkdroog en van bovengemiddelde kwaliteit.                                Reden genoeg om dit riet te houden en niet voor een hoge afvalprijs te storten op de stortplaats.
·
Minder rommel in en om huis, het huidige dak wordt niet gesloopt.
·
Uw huidige dak gaat tien tot 15 jaar langer mee.
Hoe gaat doordekken in zijn werk?

1 Tuin en erf beschermen voor rietafval
Afval was in het verleden een groot probleem. Tuinen en grindbakken worden na de werkzaamheden wel schoongemaakt, maar het riet gaat overal tussen zitten en blijft nog maanden na voltooiing van de klus zichtbaar aanwezig.
Voordat wij starten met de werkzaamheden bedekken we de tuin en alles wat in de buurt van het dak staat met een luchtdoorlatende folie. Nergens valt meer riet tussen en de planten of het gras onder de folie groeit gedurende de werkzaamheden gewoon door. Tevens werken we met een dichte steiger onder ons, 90% van het rietafval valt niet op de grond, maar wordt opgevangen in dit steiger.
Op deze manier voorkomen we dat de tuin vernielt en er rommel achterblijft na de werkzaamheden. Bovendien scheelt het flink wat tijd met opruimen, twee vliegen dus in één klap.
2 Het doordekken van het rieten dak

Met doordekken begin je onderaan het dak. Telkens wordt er een laagje van dertig cm. terug gehaald en wordt de verweerde buitenlaag van het riet gesneden. Het schone oude riet ligt nu los op het dak en wordt doorzeefd met nieuw riet dat we tussen en op het bestaande het riet schuiven. Na het bijstoppen wordt de laag riet wordt geëgaliseerd met de rietklopper.
Omdat het bestaande bindmateriaal niet meer voldoet, wordt bovenop het riet een staaldraad gelegd. Om het geheel naar de kap toe te trekken worden roestvrijstalen draadjes naar de kap genaaid en daarna kan het riet tussen de staaldraad en de kap worden opgesloten. De staaldraad die dwars op de rietrichting ligt komt minimaal 10 cm. onder het oppervlak te liggen. Het dak kan nu dus jaren slijten voordat deze weer in het zicht komt!
De totale dikte van het doorgedekte dak varieert tussen de 22 en 26 cm. Ter vergelijking; een nieuw rieten dak varieert tussen de 28 en 32cm. dikte. Bijna een nieuw dak dus!
3 Afwerken van het doorgedekte dak

Wanneer het gehele dak is doorgedekt, wordt van boven naar beneden het oppervlak strak glad en recht geklopt. Details zoals dakkapellen, afvoerpijpen e.d. worden sierlijk in het dak verweven. Onderkant en zijkanten worden haarscherp, strak en recht geklopt. Met een harde bezem vegen we als laatste alle losse sprietjes van het oppervlak.
4 Het opruimen
Na de werkzaamheden worden de luchtdoorlatende zeilen weggehaald en de tuin en het erf schoongeblazen met een bladblazer. Al het (riet)afval wordt meegenomen in onze kipkar, geen hinderlijke container dus op de dam.  
Rietdekkersbedrijf Aaftink
Rietdekkersbedrijf Oosterkamp voert alle renovatiewerkzaamheden op professionele en innovatieve manier uit. Wilt u meer informatie of een vrijblijvende inspectie van uw rieten dak, stuurt u dan een    e-mail. Wij zijn u graag van dienst!